Kärnkraft

  • söndag, 20 januari 2019 15:31
  • Skrivet av 

Minns ni partiledardebatten i höstas när liberalernas Jan Björklund nämnde kärnkraften? Då kontrade vänsterledaren Jonas Sjökvist med att säga att satsa på kärnkraft vore som att satsa på faxmaskiner.

Den mannen har ingen koll, i alla fall inte på elproduktion.

Nu är det faktiskt så att den fjärde generationens står och stampar i farstun. Den kan använda de bränsle som nu betraktas som avfall. Detta borde ske inom en tio års period.

Kraftverken kommer att bli blykylda, det innebär att vid härdsmälta så kommer blyet att fungera som en strålsköld med hanterbara strålningsnivåer.

De nuvarande verken nyttjar mellan en halv till en procent av energi innehållet. De nya små verken nyttjar materialet hundra gånger mer effektivt. Vi har bränsle nu som räcker i flera hundra år.

Nuvarande avfall skulle vara tvunget att slutförvara i hundra tusen år innan det är ofarligt. Med fjärde generationens kärnkraftverk så är är avfallet ofarligt efter tusen år.

Det nästan bästa av allt är att bränslet är betalt och klart. En annan viktig aspekt är vad vi gör när det inte blåser, vindkraftverken står stilla och vattnet sinar i dammarna. Var får vi då elen ifrån? Jo ifrån tyska kolkraftverk.

Som jag ser det så är det enda rimliga sättet att reellt minska CO2 utsläppen.

  • 3673
  • Senast ändrad lördag, 28 mars 2020 18:29
Per

Lämna en kommentar

Kontrollera att du anger all obligatorisk information, markerad med en asterisk (*). HTML-kod är inte tillåten.

Besökare

Vi har 45 besökare online